Nastupi Nastupi
26.05.2020 21:30

Povratak imaginacije: Damir Imamović u Rijeci

Art Kino Croatia, Rijeka Croatia

Koncertni nastup Damira Imamovića 26. svibnja u Rijeci u jedinstvenom Art-kinu Croatia u sklopu programa Povratak imaginacije koji Kulturtreger organizira kao dio projekta Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Kuhinja različitosti

Damira Imamovića s pravom nazivaju “kraljem sevdaha i revolucionarom ovog žanra, redizajnerom balkanskog blusea”. On je svestrani sarajevski pjevač, glazbenik rodom iz poznate sevdah obitelji, koji predstavlja novu generaciju tradicionalne bosanskohercegovačke glazbe.

Na svoj premijerni nastup u Rijeci dolazi u sklopu programa Povratak imaginacije kojeg Kulturtreger organizira kao dio projekta Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Kuhinja različitosti, a mjesto izvedbe je jedinstveno Art-kino Croatia. Uz Damira Imamovića kvartet čine, legendarni basist Greg Cohen (Tom Waits, Jon Zorn), Derya Türkan na kemencheu (instrument vrlo nalik guslama) i virtuozna violinistica Ivana Đurić.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 50kn dostupne u …… a ako ih ostane na dan nastupa cijena se diže na 75kn.

Nadolazeća europska i UK turneja, koja će se održati ovog proljeća s promocijom skorašnjeg albuma Singer of Tales, logičan je nastavak u razvoju njegove karijere. Spomenuti posljednji album snimljen je u suradnji s producentima Joeom Boydom (Nick Drake, R.E.M., Fairport Convention) i Andreom Goertler, pod redateljskom palicom Grammyem proslavljenog Jerrya Boysa (Buena Vista Social Club, Ali Farka Touré) u izdanju Wrasse Recordsa.

Imamović se etablirao u status nositelja prvog glasa suvremenog sevdaha i nastavlja osmišljavati drugačije, inovativne pristupe ovoj časnoj tradiciji. Kombinacija njegovog moćnog i izražajnog pjevanja uz pratnju četiri gudačka instrumenta stvara zavodljiv i originalan akustični zvuk.

Od 2005. Damir nastupa sa svojim Triom, kvartetom Sevdah Takht, kao i prigodnim projektima s Vlatkom Stefanovskim, Tamarom Obrovac, Jelenom Popržan, Jadrankom Stojaković, Natsuki Kido, Draganom Dautovskim, Bojanom Zulfikarpašićem, Bacharom Khalifeom, Ericom Vloeimansom i mnogim drugima. Snimio je šest albuma (između ostalih za Glitterbeat Records i Wrasse Records) te surađivao s producentima poput Chrisa Eckmana i Joea Boyda. Sa svojim mnogobrojnim projektima gostovao je u Kini, Meksiku, čitavoj Europi i SAD-u, u prestižnim prostorima poput The Kennedy Center (Washington DC), Concertgebouw (Amsterdam), Kolarac (Beograd), Centre Pompidou (Pariz). Uz njegov rad snimljen je i dokumentarni film Sevdah Marine Andree-Škop (DIM, 2009.), a on sam autor je knjige Sevdah (Vrijeme, 2016.) – prve povijesti žanra. Vrlo je aktivan i kao predavač tradicionalne glazbe. Njegova zanatska strana urodila je projektom po imenu SevdahLab – putujućim laboratorijom sevdaha, kojim Damir izlaže povijest i estetiku ove tradicionalne umjetnosti na prestižnim fakultetima, muzičkim institutima i drugim prostorima u Europi i Americi.

Program Povratak imaginacije kustosica Adanie Shibli i Miljenke Buljević dvodnevno je književno umjetničko događanje koje u doba migracija i kriza propituje mogućnost nove imaginacije na Mediteranu te povratka, naoko, izgubljene sposobnosti zamišljanja manje čudovišnih manifestacija života. Kroz niz intervencija u rasponu od predavanja, režiranih čitanja, projekcija filmova do koncerta Damira Imamovića, međunarodni književnici i umjetnici (Iran, Švedska, Egipat, Njemačka, Maroko, Francuska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska) pokušat će naznačiti kako umjetnost može ocrtati putove koji sprečavaju da čudovišno lice povijesti izroni.

Povratak imaginacije je organiziran u partnerstvu s Art kinom Croatia i Distune promotion iz Rijeke. Program je dio festivala Revija malih književnosti kojeg Kulturtreger provodi u sklopu projekta Vektori kolektivne imaginacije s partnerima Multimedijalnim institutom, Kontrapunktom, Kuda.org, Glänta i Berliner Gazette uz potporu programa Kreativna Europa Europske unije.

NEWSLETTER